ZE ŽIVOTA VÍNA ANEB O VÍNĚ TROCHU JINAK

Víno se nejprve narodí na vinném keři. Po vinobraní přichází poprvé do školy. Ujmou se ho ruce odborníků, vylisují z něho sladký mošt a ten nechají kvasit. To už se víno dostává do puberty. Kvašení je bouřlivé, víno se mléčně zakalí a říká se mu burčák, šturm nebo rampaš. Poté se stává z vína mladý adolescent. Prodělává období tvoření svých chuťových a aromatických vlastností. Začíná se čistit, mrtvé kvasinky klesají ke dnu a z mladého vína postupně uniká kysličník uhličitý. Jeho školitelé je přetočí do čistého sudu, ošetřují, filtrují, odhadují jeho budoucí kvality. Když mladé víno jakžtakž dospělo, hledá se pro něj vhodná partie. Říká se tomu scelování vína a jde vlastně o záměrné smíchání dvou nebo více partií určitého vína, aby se dosáhlo zlepšení vůně apod. To už má víno za sebou maturitu. Je ochutnáváno, zkoumáno, posuzováno a hodnoceno jako při opravdové zkoušce dospělosti a teprve pak plněno do lahví a označeno vinětou. Pak už jen tiše čeká na svého spotřebitele, kterému při prvním doušku o sobě řekne vše, čemu se za svůj život naučilo.

1356130673 14296